flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: «Взаємодія громадян з судами за допомогою електронних інструментів залишається у багатьох випадках єдиною можливістю доступу до правосуддя»

15 березня 2022, 08:47

Т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков провів нараду з керівниками державних підприємств, які належать до сфери її управління і виконують роботу щодо забезпечення цифровізації правосуддя.

В. о. генерального директора ДП «Інформаційні судові системи» Микола Козлов та в.о. директора ДП «Центр судових сервісів» Андрій Слюсаренко обговорили з очільником ДСА України можливі шляхи вирішення забезпечення фінансування цифрових послуг, що надають судам України державні підприємства.

Під час наради було зазначено, що підприємства продовжують на постійній основі надавати послуги з інформатизації, попри наявність чи відсутність укладених договорів та оплати за ними. Зокрема, за період з 01.01.2022 по 09.03.2022 підприємства у повному обсязі надали послуги судам та ДСА України загальною вартістю 31,6 млн грн. При цьому, за той самий період фактична оплата за надані послуги склала лише 3,1 млн грн, і майже повністю надійшла від ДСА України за договорами попереднього року.

Як інформував в.о. генерального директора ДП «ІСС» Микола Козлов, найбільш критичною є ситуація з укладенням судами договорів про надання цифрових послуг. За його інформацією станом на 09.03.2022 укладено лише 82 договори з майже 350, на загальну суму 16,7 млн грн (що становить трохи більше 10% суми, затвердженої бюджетною програмою на 2022 рік).

Керівники зазначили, що в умовах війни та воєнного стану з розумінням ставляться до тимчасової відсутності у судів та установ судової системи коштів на оплату послуг підприємств, тому вжили заходів щодо максимального скорочення видатків та відтермінування більшості платежів, а також ведуть переговори з кредиторами щодо незастосування санкцій. Разом з тим, задля захисту критично важливих спеціалістів, з метою недопущення порушень законодавства про оплату праці, запобігання відтоку кваліфікованих вузькоспеціалізованих кадрів та для підтримки працівників в умовах війни, наявний залишок грошових коштів підприємства спрямовують на виконання зобов’язань з оплати праці та пов’язані з нею соціальні відрахування, навіть під загрозою повного або часткового призупинення надання послуг зв’язку та послуг з надсилання SMS-повідомлень через заборгованість перед постачальниками.

Реагуючи на окреслене коло питань, т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков подякував керівникам державних підприємств за роботу в умовах війни, за підтримку своїх працівників та організаційні заходи щодо забезпечення тієї частини цифрового правосуддя, яке визначено українським законодавством.

«В умовах війни, коли разом з мирними людьми розстрілюються і суди, коли змінюється територіальна підсудність судових справ, а станом на 10 березня 2022 року вже змінена підсудність для 96 судів, взаємодія громадян з судами за допомогою електронних інструментів залишається у багатьох випадках єдиною можливістю доступу до правосуддя. Тому ДСА України задіє всі можливі механізми як задля забезпечення укладання договорів про надання послуг, так і задля збереження цифрової інформатизації правосуддя», - наголосив Олексій Сальніков.

Пресслужба ДСА України